Familie Von Hundt zum Busch

Deze familie had in de zeventiende en achttiende een grote invloed in Tegelen en omgeving. Het stamslot van de familie, Haus Busch, ligt in Grevenbroich.

 

Korte genealogie

De naam Von Hundt zum Busch werd reeds in 1356 vermeld. De familie had bezittingen rondom Grevenbroich, zoals de Hundtshof te Stessen en huis Neuenhoven. In het begin van de zeventiende eeuw trouwde een dochter van Adam von Hundt met de Tegelse kasteelheer Engelbert von Holtmeulen. Haar neef Werner von Hundt zum Bosch, een kolonel in Pruisische dienst, trouwde Agnes van Erp, een nichtje van Engelbert. Via Agnes erfden diverse Tegelse bezittingen op Werners kinderen. Het betrof de huizen Holtmühle en Wambach, en de boerderijen Bakenbosch en Haandert. Verder behoorde ook huize de Putting in het vlakbij gelegen Kessel tot deze nalatenschap.

Begin achttiende eeuw resteerden nog slechts twee kleinkinderen van Werner als erfgenaam: Adam Ludwig en Willem Werner. Eerstgenoemde stierf kinderloos, en de andere Von Hundt had slechts één kind: Anna Elisabeth von Hundt zum Busch. Deze erfdochter kreeg niet alleen van vaderszijde de reeds genoemde goederen in Tegelen en Grevenbroich. Zij erfde ook nog via moederskant (Von Quadt zu Wickrath) bezittingen, zoals: twee huizen in Den Bosch, de heerlijkheid Vlierden, huis Angern bij Ratingen, en kasteel Grossbullesheim bij Euskirchen. De rijke erfdochter trouwde de Pommerse edelman Joachim Reinhold von Glasenapp. Op het eind van de achttiende eeuw waren alle bezittingen verkocht.