Overigen

Verdere onderzoeken heb ik gedaan naar

·         Politieke elite in Venlo, 1702-1748.
Dit was in 1984 mijn afstudeerproject aan de Rijksuniversiteit Utrecht, richting Nieuwe Geschiedenis. De scriptie geeft weer welke personen deel uitmaakten van de magistraat, hoe hun onderlinge verhouding was, en hoe dit in de tijd veranderde. Belangrijkste wijziging was dat het stadsbestuur in het begin hoofdzakelijk bestond uit rijke kooplieden, maar op het einde voor het grootste gedeelte uit geschoolde juristen (die voor een deel wel uit diezelfde families stamden). 

·         Dysenterie-epidemieën in Limburg, 1676 en 1702.
Tijdens mijn afstudeer-project werd ik gegrepen door de impact van een dysenterie-epidemie (oftewel rode loop) in Venlo in 1702. Zo’n 10% van de bevolking stierf, waaronder drie van de zeven schepenen. Vervolgens heb ik onderzoek gedaan naar het ontstaan van die epidemie, en naar haar verspreiding door Limburg. De catastrofe bleek verband te houden met een lange droge zomer en met een voedselschaarste in de voorgaande winter. Dit gecombineerd met een militaire campagne, waarbij grote hoeveelheden soldaten van noord naar zuid door de provincie trokken, zorgde voor een verspreiding van de besmettelijke ziekte op grote schaal.
In 1676 waren de oorzaken van de ziekte identiek, en ook toen trokken grote troepenconcentraties door de provincie.

·         Baksteenfabricage in Haaften.
Vanuit mijn werkzaamheden bij Wienerberger BV, werd ik geattendeerd op het omvangrijke archief van de steenfabriek te Haaften. Onderzoek van de aanwezige documenten resulteerden in een boek over de geschiedenis van die fabriek te Haaften. De fabriek werd in 1863 opgericht door Willem van Lookeren Campagne en diens schoonbroer Benjamin Hasselman. Via Delta Baksteen Unie, NBM-Amstelland, RBB en Teewen BV kwam het bedrijf in 1996 in handen van Wienerberger, een Oostenrijks bedrijf met als hoofdgebieden van activiteit de productie van stenen en pannen.
Verder verscheen als spin-off een artikel over de steenfabricage in Haaften in het algemeen.